Muziek

foto: Paul Hoes

 

De muziek die ik schrijf en speel varieert van verschillende instrumenten, tot verschillende talen en genres. Vaak speel ik alleen, maar nog liever speel ik samen met anderen. Het gros van wat ik doe vind plaats in het moment; je had er bij moeten zijn. Gelukkig wordt er af en toe ook iets vastgelegd, of opgenomen, of uitgebracht.

Composities voor voorstellingen van PS|theater:
Als muzikaal leider van Stadsgezelschap PS|theater speel ik in voorstellingen steeds een andere – maar altijd een muzikale – rol. Bij lokatievoorstellingen betekent dit dat ik (samen met andere muzikanten) de soundtrack van een voorstelling maak.

Samen met Ralf Gerritse en Pepijn Doornenbal maakte en speelde ik de muziek voor de voorstelling Tussenland. Luister hieronder naar  “zomer”,  “winter”, of naar onze eigen punkrockversie van de Franse klassieker “J’attendrai”. De hele soundtrack luister je hier terug.

“Zomer”
“Winter”

“J’attendrai II”

In 2017 maakte ik samen met Ralf ook al de nachtelijke soundscape voor de voorstelling De Bubbel. Bekijk hier de compilatie van de voorstelling om een sfeerimpressie te krijgen, beluister de gehele soundtrack, of het slotlied “Howl”.

“Howl”

Voor andere voorstellingen “hertaal” ik verhalen die mensen mij vertellen naar liedjes: kleine, poëtische portretjes. Deze liedjes zing ik in voorstellingen vaak in mijn eentje, met een gitaar, maar soms ook met mijn muzikale vrienden erbij! 

“Liefde voor altijd” uit de voorstelling Ons Hart
met Jeroen Wals, Pepijn Doornenbal en Wil van der Meer
“Niets bijzonders” uit de voorstelling Noorderling
met Julia Schmitz
“Ga door” uit de voorstelling Natland

“Zomerjurkje” uit de voorstelling Ons Hart
Met Pepijn Doornenbal
“Welkom thuis” uit de voorstelling Nestelaar
Met Kars Wierts

Onder de naam Rian|PluS speel ik samen met drummer Koen van Breugel en Pepijn Doornenbal een breed scala aan nummers die ooit voor voorstellingen van PS|theater geschreven zijn. Hieronder zie je wat foto’s van sets die we speelden tijdens Culturele Zondagen in Utrecht.

De foto’s hierboven van de Winkel van Sinkel zijn allen genomen door Paul Hoes

14 januari 2018 Café Fier,
16 september 2018 Vredenburg,
13 januari 2019 Winkel van Sinkel

Geschreven in opdracht

Soms word ik door mensen, instellingen en stichtingen gevraagd om een lied te schrijven. Niet alleen een hele uitdaging, maar vaak ook een enorme eer! Deze opdrachten variëren van instant songwriting (bijv. voor GEMIVA aanwezig tijdens bijeenkomsten en dan aan het einde van de bijeenkomst het lied zingen, of een lied schrijven samen met een aantal aanwezigen en dan samen zingen), persoonlijke liefdes-liedjes voor bruidsparen, odes (bijv. aan vrijwilligers, erfgoed, mantelzorgers en ontvangers van de PAX vredesduiven) en het schrijven van een levenslied (bijvoorbeeld onderstaand lied, dat ik schreef voor en over Abdel Karim i.h.k.v. Lied van je Leven; een project van Het Wilde Westen, Utrecht)

Covers

Naast het schrijven van eigen composities en liedjes heb ik een breed scala aan covers in mijn repertoire. Persoonlijke favorieten zijn “A case of you” van Joni Mitchell, “Don’t think twice” van Bob Dylan, “Chelsea Hotel” van Leonard Cohen, “I don’t know” van Lisa Hannigan en “A change is gonna come” van Sam Cooke.

Verder speel ik graag jazz standards, liedjes van Fairouz, en af en toe een klassieker of meezinger als “Brown eyed girl”, “Nothing compares” of “Ruby Tuesday”.

Deze covers speel ik regelmatig tijdens open mic nights. Bijvoorbeeld in Café Averechts op de dinsdagavonden (waar ik ook als vervangend sessie-leider werk), maar ook bij de muziekavond in het AZC in Oog in Al waar ik twee keer per maand de sessie leid.

Samen met Tim Barrie bij Café Averechts

Alloy

Om muzikaal echt goed stoom af te kunnen blazen, is er ook nog Alloy!
Verspringende maatsoorten, stampende ritmes, groovende gitaarriffs- en licks en stuwende baslijnen, waarover ik enkel hoef te zingen of mag saxofoneren. Iedere maandag weer een feest, én eens in de zoveel tijd de planken op.

Luister hier naar onze eerste demo, of hieronder naar het nummer Summerday

Summerday